Skip to content

– Vi er ganske sta, begge to

 

 

Det lille trehuset med den blå døren – midt i Strandgata. Siden 1874 har det rommet fem generasjoner av samme slekt – og det ser ikke ut til at huset blir tomt med det første.

John Kongshavn er et kjent ansikt for mange. Siden 1988 har han brukt de fleste dager på kontoret som daglig leder i Kongshavn Regnskap. Det gjør han fortsatt – selv om han har gått av med pensjon. Kontoret i overetasjen er fylt av historiske bilder, gjenstander og dokumenter. Det er ingen tvil om at familiehistorien blir godt ivaretatt.

Lang familietradisjon

– Disse to er grunnen til at vi sitter her i dag, sier han og ser bort på skrivebordet ved siden av. Der står et innrammet bilde av oldefar Erik Halvorsen Kongshavn, som kjøpte huset i 1874. Ved siden av står et portrett av John K. Haaland.

– John K. Haaland var min fars grandonkel. Han gikk bort tidlig i livet, og etter hans død etablerte hans kone Aslaug Haaland, eller tante «Assa» som vi kalte henne, managementselskapet John K Haaland & CO AS i 1934. Hun ble eier av selskapet sammen med Trygve Eriksen som stod for den daglige driften, forteller John.

Datoen 20. juni marker nøyaktig 90 år siden selskapet ble oppført. Det ble starten på det som i dag er Kongshavn Regnskap.

John K. Haaland (t.v.) og Erik Halvorsen Kongshavn (t.h.)

Tok mot til seg

Selv om man kan tenke seg at kursen var staket ut fra starten, var det aldri bestemt at John skulle ta over.

– På slutten av 50-tallet overtok foreldrene mine driften, og holdt det gående i mange år. Etter noen år i et annet regnskapsbyrå, ble også jeg dratt mer og mer mot tanken på å overta familiebedriften. I 1988 tok jeg mot til meg og spurte mor og far om jeg kunne kjøpe selskapet – og det fikk jeg lov til, sier John.

Starten på en lang karriere var i gang. Rederivirksomhet var utgangspunktet, men han begynte også smått med regnskapskontor, som i dag er hovedvirksomheten. John forsikrer om at han aldri har sett seg tilbake.

– Det har vært utrolig givende. En haug med spennende og interessante prosesser, gode opplevelser – og ikke minst masse hyggelige mennesker. Jeg har alltid vært tett på kundene mine, og har nære og gode relasjoner til mange av dem.

Datteren fikk raskt tillit

Etter 30 år ga også han stafettpinnen videre. Datter og nåværende daglig leder, Janne Kongshavn, ble ansatt – og i 2018 tok hun over rollen som daglig leder. John K Haaland AS ble Kongshavn Regnskap.

– Hadde ikke Janne tatt over, er det ikke sikkert vi hadde vært her i dag, sier John.

Det er ingen tvil om at han er fornøyd med utfallet.

– Det er klart jeg ble glad da hun sa hun ville starte. Av natur er jeg ikke den som gir stående jubel, men jeg kan gjerne sprudle over inni meg, ler han.

Far og datter – så plutselig kollegaer. For noen kan det bli komplisert, men skal man tro Janne og John, gikk overgangen strålende.

– Jeg fikk raskt tillit. Pappa så at jeg fikk det til, sier Janne.

John nikker bekreftende.

– Jeg ga slipp ganske raskt, men var tett involvert i starten. Jeg var også stedfortreder da Janne var i barselpermisjon, sier han.

– Det var viktig å ha pappa tett på i starten. Det ble en fin overgang. Han er fortsatt like tilgjengelig om det er noe jeg eller noen av mine kolleger ønsker å drøfte, smiler Janne.

Kontorbygget i Strandgata 120 ble kjøpt av Erik Halvorsen Kongshavn i 1874. Siden har det vært i familien.

Som far så datter

For selv om John ikke lenger har noen formell rolle i selskapet, er han fortsatt på kontoret. Nærmest hver eneste dag.

– Om jeg ikke er innom en dag er det liksom noe som mangler, sier John.

– Det må ligge i familien, ler Janne. – Farfar var på kontoret til han ble 90 år!

Litt av hemmeligheten til at det har gått så bra, er kanskje at de to ikke er så forskjellige.

– Jeg må innrømme at jeg er litt lik min far. Vi er ganske sta begge to, og vi liker å diskutere. For noen kan vi kanskje høres litt vel engasjerte ut, men vi liker det – og det kommer mye bra ut av det! Men vi har vel konkludert med at det er best at vi tar de «verste» diskusjonene bak lukkede dører, smiler Janne.

Far og datter: John og Janne Kongshavn ser hverandre fortsatt på kontoret nærmest daglig, selv om John gikk av med pensjon i fjor.

Nye tider – mer rådgiver

Huset er det samme, men virksomheten har endret seg – og det i stor fart.

– Det krever mye mer å drive regnskapsbyrå i dag, først og fremst på grunn av ulike krav og reguleringer. De er det mange av. I tillegg er absolutt alt digitalt! I min tid kom kundene med bilagspermen under armen. Jeg ga meg heldigvis i tide, ler John spøkefullt.

Janne er enig i at regnskapsbransjen er i endring.

– En av de største endringene er selve rollen. Regnskapsføreren er en rådgiver i mye større grad i dag enn før. Vi har en helt annen dialog med kundene, og det forventes at vi involverer oss og er proaktive. Det er absolutt en utvikling vi setter pris på – det er veldig givende!

Livslange kunder

Selv om Kongshavn Regnskap er fullt oppdatert på endringene i bransjen og langt fremme i skoene når det gjelder nye digitale løsninger, er det visse ting som alltid her vært det samme.

– Vi har alltid vært opptatt av å være en trygg og god arbeidsplass, og vise at vi kan drive. Noe av det som har vært viktigst for pappa, og som jeg har tatt med meg videre, er å være tett på kundene våre. Slik har han alltid drevet, det har alltid vært fokus, sier Janne.

– Det er slik man får livslange kunder – og de har vi faktisk flere av, smiler John.

Back To Top